- Akácméz: Színe zöldes árnyalatú halvány sárgától egészen víztiszta sárgáig változhat termőhelytől föggően. Íze kellemesen lágy és édes, kevéssé savas mézfajta. Jellegzetesen akácvirág illatú, magas gyümölcscukor tartalmú, ez miatt soká kristályosodó mézfajta. Harmonikus, nem domináns íze miatt italok és sütemények ízesítésére szívesen használják édesítőszernek.
Gyógyászat: Jó fertőtlenítő hatású, köhögés ellen és torokgyulladás kezelésére ajánlott. Magas gyümölcscukor tartalma miatt májregenáló hatású.
Alkalmazás: napi több evőkanállal fogyasszunk belőle!
- Repceméz: Folyékony állapotban világossárga, kikristályosodott állapotban zsírszerűen sárgásfehér. Legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, emiatt a leggyorsabban kristályosodó is. Szőlőcukor íze miatt a gyerekek kedvelt mézfajtája.
Gyógyászat: Kevéssé savas méz, gyomorsav túltengés esetén javasolt.
Alkalmazás: esetenként 1-2 kávéskanállal javasolt, állandósult gyomorsav problémák esetén napi 3 kávéskanállal. - Gesztenyeméz: Színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjedhet. Jellegzetes illatú, íze kesernyés. Sütéshez, főzéshez, kesernyés íze miatt nem ajánlott.
Gyógyászat: Jó hatással van a vérszegénység, kimerült, legyengült állapot és étvágytalanság esetén, de használható visszértágulat kezelésére is.
- Hársméz: Sárgásbarnás árnyalatú méz. Illata erős hársra jellemző. Erőteljesen aromás, a legfűszeresebb ízű mézfajtánk. Sütésre nem jó, mert hevítésre kesernyéssé válik.
Gyógyászat: Különösen hörghurutos megbetegedések kezelésére javasolt, görcsoldó hatású.
Alkalmazás: igény szerint napi 1-2 evőkanállal
- Facéliaméz (mézontófűméz): Áttetszően halványbarnás, kissé opálos színű méz. Nagyon kellemes ízű, enyhén aromás. Viszonylag nehezen kristályosodó.
Gyógyászat: Szív- és érrendszeri problémák esetén fogyasztása ajánlott.
- Aranyvesszőméz: Kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.
- Napraforgóméz: Aranysárgás árnyalatú, mely frissen sziruposan folyó kristályos állapotban is sárgás árnyalatú. Önmagában fogyasztva kellemesen édes, kissé aromás. Sütemények készítéséhez a legalkalmasabb mézfajta. Italok (teák) ízesítéséhez is ajánlott.
Gyógyászat: Savas méz ezért savtúltengésben szenvedőknek nem ajánlott. Meghűléses betegségek tüneteinek enyhítésére meleg /nem forró/ italban.
Vegyesméz: Különféle virágok nektárjából gyűjtött méz, színe illata és ízvilága is változó. Gyógyászati szempontból általánosságban meghűléses betegségek kezelésére ajánlott.
- Erdeiszederméz: Az aranyszínű krémes szederméz ízében nagyon érezni a finom szeder ízt. Élvezhető magában fogyasztva, de használják akár joghurt ízesítésére, desszertekhez, vagy dióra és egyéb magokra öntve.
- Harmatméz: A barnától szinte feketéig változhat a színe. Pergetéskor jellegzetesen erős illatú, amiből a tárolás során jelentősen veszít. Íze fanyarkás, fűszeres, nagyon magas ásványtartalmú méz. Ritka mézfajta, termelődését a nyári harmatképződés nagymértékben befolyásolja. Az egyetlen olyan mézfajtánk, ami nem nektár eredetű.
Gyógyászat: Virágpor tartalma igen alacsony. Virágpor érzékenyek kipróbálás után, ha nem okoz allergiás tüneteket, fogyaszthatják. Immunerősítő hatású.
- Propolisz: Méhek ragasztó és tömítő anyaga, amelyet a növények mézgás anyagából gyűjtenek össze.
Összetétele: Illóolajok, vitaminok: B1, B2, B6, C, E-vitamin, aminosavak, enzimek, ásványi elemek.
Alkalmazása: A kivonatokat az orr-fül-gége gyógyászatban használják külsőleg. Használhatjuk belsőleg is, limonádéban teában vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nem csak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisz tinktúra adagja naponta kétszer 15-20 csepp.
Kapcsolat
Méhész:
Borsodi Károly
Székhely:
9354 Osli, Hanyi u. 25.
Telefon:
06 30/601 7572
E-mail:
bkaroly6001@gmail.com
Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek:
8.00 - 16.00